Anna från Huskvarna i final för Unga Forskare

Uppdaterad
Publicerad

Artonåriga Anna Larsson, tog sig ända till finalen i den nationella tävlingen för Unga forskare i Stockholm.

Anna går sista året på Rymdgymnasiet i Kiruna och forskar i hur man kan förutsäga norrsken och drömmer om att bli astronaut.

Redan när hon gick i åttonde klass hemma i Huskvarna blev Anna Larsson fascinerad av allt som hade med rymden att göra.

– Jag ville egentligen bli pilot, men sedan insåg jag att man kan ju faktiskt flyga ännu högre upp. Så då bestämde jag mig för att bli astronaut och med det följde intresset för rymden, forskning och vetenskap och jag tyckte att det var jättekul, säger hon.

Det var Annas mamma som berättade för henne att det finns ett rymdgymnasium i Kiruna. Till våren tar hon studenten där.

Astronomi är allting

– Astronomi är allting, säger hon. Det är fysik, kemi, biologi och teknik och det berör varenda människa. Det är kunskaper som handlar om hur vi ska ta hand om vår planet. Och vi vill ju veta om det finns annat liv i rymden eller om vi är ensamma i universum. Och månlandningen 1969 band ju samman alla människor på jorden.

I Kiruna finns allt som lockar Anna. Ett rymdgymnasium, ett rymdforskningsinstitut och raketbasen Esrange för fredlig rymdverksamhet. Och man överlever också mörkret och kylan i Kiruna.

– Det gör man. På vintern blir det inte alldeles svart som jag trodde. Det blir snarare mörkblått – och väldigt fint. Och på sommaren när det är ljust dygnet runt är det förstås ett problem. Vi har lägenhet mot norr så vi har midnattssolen rakt in genom fönstret klockan två på morgonen.

Förutsäga norrsken

Anna forskar i norrsken, hur man kan förutsäga när och hur mycket det blir. Det är ett hittills outforskat område som ger viktig kunskap för många människor.

– Forskare, astronauter, fotografer, turister och turistbyråer har nytta av att veta det, säger hon.

Solvinden

Det är solvinden – den ström av partiklar som ständigt strömmar från solen ut i solsystemet som orsakar norrsken. Ju kraftigare solvind, desto mer flammar norrskenet. Partiklar från solvinden krockar med partiklar i atmosfären.

– Och vid de här krockarna frigörs energi och det ser vi som ljus. Färgen på ljuset beror på vad det är för partikel och vilken höjd det är. Grönt, som är den vanligaste färgen, beror på att partiklarna krockar med syre.

Träffa Fuglesang

I vår tar Anna studenten. Hon hoppas på att få jobba ett tag på raktebasen Esrange innan hon börjar studera teknisk fysik på Tekniska Högskolan i Stockholm. Under tävlingen Unga forskare får hon träffa Christer Fuglesang, ett möte hon ser fram emot. För drömmen om att resa ut i rymden lever än.

– Absolut. Jag ska bli astronaout. Den drömmen står jag fast vid sen åttan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.