Byggebo lurades på 760 000

Uppdaterad
Publicerad

En anställd på Oskarshamns kommunala bostadsbolag har avskedats från sin anställning efter att tillsammans med en leverantör förskingrat pengar.

I höstas upptäckte en underleverantör fakturor som det kommunägda bostadsföretaget Byggebo i Oskarshamn inte kände till.

En internutredning på de båda företagen har pågått om stor skada Byggebo drabbats av. Personen som Byggebos anställda samarbetat med på ett olämpligt sätt hos underleverantören har också fått lämna sin anställning.

– Vi har gjort upp med leverantören att de ska ersätta oss med 760.000 kronor och i och med det får det ingen vidare ekonomisk konsekvens. Inga av våra boende har drabbats av detta, säger verkställande direktören för Byggebo Benoni Ingelsjö.

Vad var orsakerna bakom?

– Det finns förklaringar, men de kan jag inte gå in på.

Vad hade er före detta anställd för arbetsuppgifter?

– Det är en medarbetare hos oss som haft tillgång till att attestera fakturor, men den personen har inte ensam haft de arbetsuppgifterna.

Nu har Byggebo sett över sina rutiner och skärpt dem för att en liknande incident inte ska kunna ske igen.

– Nu tittar vi noggrannare på våra underleverantörsfakturor, säger verkställande direktören för Byggebo Benoni Ingelsjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.