Asylsökande på Öland isoleras utan bussen

Publicerad

Sedan asylboendet i Byxelkrok öppnade har befolkningen fördubblats i samhället och nu vill de boende ha bussförbindelse mellan asylboendet och samhället. Men Kalmar länstrafik har valt att inte köra bussarna på vintern.

På Hälludden utanför Byxelkrok på norra Öland bor nästan hundra asylsökande och snart 33 personer till. Närmsta affär ligger sex kilometer bort. På sommaren har Kalmar länstrafik linjebuss från Byxelkrok, en tur som dras in resten av året.

– Nu när vi är så många i byn så borde det gå en buss. Jag tycker det är dåligt av KLT, säger Jörgen Petersson, handlare i Byxelkrok.  

– På norra Öland har vi ett för litet underlag för att köra buss, men vi har ju närtrafik som alla får åka, där man kan åka till Löttorp och sedan vidare till Kalmar som exempel, säger Conny Karlsson, trafikchef på KLT.

Inga planer

Men trots fördubblningen finns inga planer på någon linjetrafik med buss.

– Vi har fått frågan flera gånger, vi har integrationsfrågan på vårt bord. Vi tittar på olika alternativ och vi har inlett ett sammarbete med Migrationsverket, menar Conny Karlsson, på KLT.

Kan bokas

– Vi har ju närtrafik som bokas vid olika behov. Jag har inte upplevt att de som bor på Hälludden har problem med transporterna, säger Lars Borgemo, chef för Migartionsverket i Kalmar län. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.