Bokcaféet blir kvar i Kulturhuset

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings kommun och Föreningen Kulturhuset har nu kommit överens om att föreningen får hyra lokalerna under tre år vilket innebär att bokcaféet blir kvar.

Det var efter ett extrainsatta möten i både Kulturnämnden och Kulturhuset som avtalet kunde klubbas. Överenskommelsen innebär att föreningen får ett uppdrag att sköta all daglig verksamhet i huset.

Omstritt café stannar

Hädanefter ska alla som hyr lokal i Kulturhuset teckna ett avtal direkt med kommunen. Men det omstridda bokcaféet kommer att kunna vara kvar.

– Vi har tecknat ett avtal som vi har kontroll över alla icke exklusiva kontrakt, det vill säga alla lokaler där vi själva har verksamhet också. Och eftersom bokcafét ligger så centralt i huset använder vi den också ibland och är därmed en av de lokaler som vi kan styra över, säger Sara Norman Hecksher som är vice ordförande i Föreningen Kulturhuset till SVT.

Därför kan ni bestämma att bokcafét kan vara kvar?

– Ja, det kan vi, och kommunen har inte visat något intresse för att styra oss i den delen som gäller bokcaféet.

– Vi har inte gått in i några detaljer utan i stället tagit fram vilka regler som alla verksamheter ska följa och där ingår värden som öppenhet och demokrati och så vidares, säger Inger Gustafsson (FP) som är ordförande i kulturnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.