Foto: TT

Banktjänsteman stal från kunder

Publicerad

Swedbank i Värnamo misstänker att en anställd förskingrat uppemot 350.000 kronor från flera kunders bankkonton. Tjänstemannen är nu polisanmäld och har fått lämna sitt jobb i väntan på att polisen utreder vad som hänt.

Det var för tre veckor sedan som Swedbank i Värnamo fick indikation på att pengar försvunnit från kunders bankkonton. En internutredning startade och i veckan fick en banktjänsteman lämna sitt jobb.

– Polisutredningen får visa om det rör sig om ett handhavandefel, men vi misstänker att det kan handla om förskingring och då är det rutin att vi polisanmäler, säger presschefen Anna Sundblad.

Kunderna får sina pengar tillbaka

Enligt Swedbank rör det sig om ett fåtal kunder som nu förlorat pengar och de kommer att ersättas. Enligt presschefen är den här typen av händelser ovanlig.

– Tyvärr kan det hända. Bankverksamhet bygger på ett förtroende och att tjänstemännen är ärliga. Men systemen kan manipuleras.

Anna Sundblad tillägger att det förr eller senare alltid upptäcks.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.