Barnen är för mycket på förskolan menar politikerna i Tranås

Uppdaterad
Publicerad

Tranås kommun har sett en tendens att barn i förskolan allt oftare inte får någon sammanhängande ledighet. Därför ändrar nu barn- och utbildningsnämnden sina riktlinjer.

Istället för att förmedla att förskolorna är öppna för föräldrar som arbetar eller studerar skriver de att alla barn har rätt till fyra veckors sammanhängande ledighet under ett år, om föräldrarna kan lösa det rent organisatoriskt. Meningen om att förskolan har öppet sommartid för barn till föräldrar som jobbar eller studerar stryks helt.

– Vi har ett ansvar att tänka utifrån barnens perspektiv och inte bara föräldrarna, säger Leif Andersson (C) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Han säger att det blivit allt vanligare att barnen idag är längre dagar på förskolan och inte får någon sammanhängande ledighet.

– Vi är medvetna om att det finns ensamstående föräldrar som läser och då behöver sommarjobba och därför inte kan vara lediga, men vi vill ändå att de tänker till kring det här. Vi kan inte kräva detta, men barnen behöver också ledigt, säger Leif Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.