Bästa placeringen på 38 år för J-Södra

Uppdaterad
Publicerad

Inför kvällens fotbollsmatch i superettan mellan J-Södra och Degerfors ligger Jönköpingslaget just nu på fjärde plats i tabellen.

Det är den bästa placeringen för laget sedan 1976 då laget hamnade på tredje plats i motsvarande serie som Superettan. Mycket talar för att den nya tränaren Jimmy Thelin ligger bakom framgångarna.

Det blev en turbulent inledning på säsongen då tränaren Mats Gren hastigt avbröt sitt kontrakt för att börja som sportchef i IFK Göteborg. Istället klev J-Södras pojk- och juniorlagstränare Jimmy Thelin in som huvudtränare. Nu gör föreningen sin bästa säsong på 38 år.

– Jimmy och tränarstaben har lagt stort fokus på att jobba mer med gruppen än tidigare säsonger, det i sig har skapat ett gott självförtroende bland spelarna, säger Sebastian Lagrell, arrangör på J-Södra.

Chans till kvalspel

Hittills har J-Södra lyckats skrapa ihop 48 poäng på 27 spelade matcher vilket betyder att laget med tre återstående matcher fortfarande har en teoretisk chans att kvala till Allsvenskan.

Tabellen toppas just nu av Ljungskile på 56 poäng medan Hammarby IF och GIF Sunsvall ligger tätt efter på 54 poäng. Senast J-Södra kvalade in till högsta serien var år 1968 där föreningen sammanlagt spelat 10 säsonger.

Men frågan är om J-Södra står rustade för allsvenskt spel?

– Vi har en bit kvar och det är vi medvetna om, kravnivån i Allsvenskan ökar inom alla områden. För det behöver vi vara rustade ekonomiskt och personellt, det är vi inte idag, säger Sebastian Lagrell.

Topplag två år tidigare

Målsättningen är att föreningen ska vara ett topplag i Superettan år 2016, något de nu lyckats med tidigare än beräknat.

– Fotbollen följer aldrig en linjär utvecklingskurva. Men vi känner oss väl rustade när det gäller ungdomsverksamheten. Den blir bara bättre och bättre, säger Sebastian.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.