Foto: Scanpix

Bert Karlsson satsar på kedja av asylboenden

Uppdaterad
Publicerad

Bert Karlsson vill så småningom driva ett 20-tal asylboenden runt om i Sverige.

Bert Karlsson har tecknat kontrakt med två hotell i Kalmar län: Möre hotell i Söderåkra och Mörby hotell i Mörbylånga, uppger tidningen Barometern.

Bert Karlssons företag Jokarjo äger redan i dag fyra asylboenden – i Rävlanda utanför Göteborg, i Filipstad, i Ekshärad norr om Hagfors och i Skara, men flera är på gång.

– Det finns ett behov som är gigantiskt. Sedan finns det alldeles för mycket människor i den där branschen som inte borde vara där, som bara försöker tjäna så mycket pengar som möjligt, säger Bert Karlsson.

En humanistisk affärsidé

Han menar att han kan höja standarden på asylboendena samtidigt som det blir billigare för Migrationsverket.

– Hos oss är det allt från lördagsgodis till lekplatser och aktiviteter. Vi samarbetar med kyrkan, Röda Korset och Rädda Barnen för vi vill göra bra flyktingförläggningar. Det är inte värdigt att bo på campingar mitt i vintern utan aktiviteter, säger Bert Karlsson.

Men gör du det här av humanistiska skäl eller ekonomiska?

– Det är en affärsidé naturligtvis, men där jag försöker ligga på en rimlig nivå.

Hur stort ska det här bli?

– Ett 20-tal anläggningar är planen. Några av dem kommer att ligga i Småland. Nu reser jag runt och gör upp med olika anläggningar inför en framtida upphandling med Migrationsverket.

Trött på Ny Demokrati-koppling

På 90-talet var Bert Karlsson partiledare för Ny Demokrati, som var för en mer restriktiv flyktingpolitik. Men Bert Karlsson är trött på frågan om partiets syn på flyktingar.

– Jag har samma åsikt nu som jag hade då. Om vi ska ta emot flyktingar ska vi sköta dem. Jag drev flyktingförläggning på den tiden också, jag hade den bästa.

– Jag anställer många invandrare också på mina anläggningar, och det har med språket och kulturen att göra. Att jag tar in dem som passar för att kommunicera med dem som kommer hit, säger Bert Karlsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.