Foto: Scanpix

Socialsekreterare passade tioåring – på fyllan

Uppdaterad
Publicerad

Socialsekreteraren skulle passa en tioårig flicka. När flickans pappa kom hem fann han tjänstemannen krafigt berusad. Nu är socialsekreteraren avstängd från sitt arbete.

”Det är ett helt oacceptabelt beteende på personal som förväntas stötta familjer och då i synnerhet barn”, skriver pappan i sin anmälan av händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO om händelsen som ägt rum i Kronobergs län.

Pappan har ensam vårdnad om 10-åringen och på grund av funktionshinder och sjukdom är familjen i behov av hjälp och stöd. Familjen har därför fått avlastning från socialtjänsten de senaste två månaderna. Några dagar i veckan har socialsekreteraren varit hemma med den 10-åriga dottern.

När pappan kom hem i tisdags fann han socialsekreteraren på golvet. Enligt pappan var hon kraftigt berusad och ur hennes handväska stack det fram en tom vinflaska. Den tioåriga dottern satt hopkrupen på sin säng och hade gråtit. Pappan bad socialsekreteraren att lämna lägenheten och ge tillbaka nycklarna.

Allergisk mot katter

Dottern hade tidigare under dagen ringt pappan och verkat orolig och pappan hade även fått ett samtal från en annan person som bekräftade att något inte stod rätt till med socialsekreteraren. Pappan tog sig då hem så fort han kunde.

Efter händelsen försökte socialsekreteraren ringa till pappan, men han valde att inte svara. Senare fick han ett sms med texten ”Jag är så allergisk mot katter. I dag var sista gången.”

”Det här är oförlåtligt”

Socialsekreteraren är avstängd från sitt arbete under tiden som händelsen utreds.

– Det här är oförlåtligt, vi ser mycket allvarligt på det som hänt, säger Per Sandberg, som är chef på förvaltningen för arbete och välfärd i Växjö.

Händelsen utreds

Per Sandberg berättar att de har varit i kontakt med både familjen och socialsekreteraren och en utredning är igång för att klargöra vad som har hänt.

– Att någon är berusad på jobbet är klart den personens ansvar, men det yttersta ansvaret ligger på arbetsgivaren, säger han.

Smålandsnytt har försökt att nå socialsekreteraren för en kommentar utan framgång.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.