Foto: SVT/TT

Besvikelse efter mjölklarmet

Uppdaterad
Publicerad

I går presenterades en ny forskningsstudie där mjölk kopplas till ökad dödlighet. Mjölkbonden Maria Brihall reagerade starkt när hon läste nyheten.

– Jag blir förbannad när jag hör det här. Inte nu igen att något som vi lantbrukare gör är farligt. Man blir trött och uppgiven. Det kommer hela tiden massa rapporter som säger att olika saker är farliga, säger Maria Brihall.

Hon har jobbat som mjölkbonde i Skirö utanför Vetlanda i över 30 år. Hon har 60 kor på gården och ser lantbrukarlivet som ett kall.

– Det är en livsstil att vara bonde. Man kan inte säga upp sig bara för att det blir tufft. Utan jag kämpar med näbbar och klor varje dag för att hålla näsan ovanför vattenytan.

Men tror du inte på resultatet av den här forskningen?

– Bönder är ju de som lever längst och det är de som dricker mest mjölk, varför skulle det då vara farligt att dricka mjölk? säger Maria Brihall.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.