Biskop Jan-Olof Johansson. Foto: Johannes Söderberg/SVT

Biskopen i Växjö stift blir tv-kändis

Uppdaterad
Publicerad

I påsk visar SVT en passionsberättelse i fem korta delar om Jesu sista tid i livet, som den beskrivs i Bibeln.

Från skärtorsdagen till och med annandag påsk sänds programserien som heter ”Påskens berättelser från Jerusalem” och den handlar om den första påsken som den beskrivs i den kristna traditionen.

– Programmen är som små enkla historielektioner där tittaren får ta del av bibelberättelsen från de platser där dessa dramatiska händelser en gång utspelade sig. Jag hoppas att programmen ska inspirera till egna reflektioner kring påskens hoppingivande budskap – genom mörker till ljus, genom död till liv, säger biskop Jan-Olof Johansson.

Engagerad i landet

Tv-programmen spelades in i Jerusalem i februari. Biskopen har ett mångårigt engagemang i Israel och reser dit flera gånger om året.

Han är ordförande för Svenska Jerusalemföreningen, som driver en skola för palestinska flickor i Betlehem.

Fem avsnitt om Jesus sista tid

1. Serien börjar på skärtorsdagen kl 17:25 i SVT1 i Getsemane trädgård, där Jesus fängslades, samtidigt som hans egna lärljungar flyr från platsen och överger honom.

2. På långfredagen kl 18:10 tar serien upp Via Dolorosa, vägen där Jesus ensam släpade på det tunga korset som han senare själv skulle korsfästas på utanför stadsmuren.

3. Påskaftonens program som börjar klockan 18:10 i SVT1 handlar om Gravkyrkan som fortfarande står kvar sedan 300-talet, mitt i den gamla delen av dagens Jerusalem.

4. På påskdagen kl 18:10 tar programserien upp trädgårdsgraven strax utanför stadsmuren, som är en av de tänkbara platser där Jesus enligt Bibeln uppstod från det döda, säger Johannes Söderberg som är producent för serien.

5. Slutligen, i annandagens program kl 17:50 i SVT1, så är de rädda och sörjande lärjungarna på väg från Jerusalem till byn Emmaus, och en man de inte känner igen, slår följe med dem. Men snart upptäcker de vem han är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.