Bostadsort påverkar sjukpenningsfall

Publicerad

Möjligheten att få rätt mot Försäkringskassan i exempelvis sjukpenningsärenden påverkas stort av var man bor och när i månaden man är född.

Det är Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, som gjort undersökningen som visar att Försäkringskassans omprövningsenheter är olika generösa i sina bedömningar.

Ärendena fördelas mellan Försäkringskassans omprövningsenheter utifrån personernas födelsedatum. Omprövningsnämnden i Stockholm tar hand om alla ärenden som gäller personer födda i början av månaden. Den är också mer restriktiv med att ändra tidigare beslut.

Domstolar jämnar inte ut skillnaderna

Förvaltningsdomstolarna, dit man kan överklaga, jämnar inte ut skillnaderna som uppstår hos Försäkringskassan. Till skillnad från Försäkringskassan sorteras ärenden i förvaltningsdomstolarna geografiskt, och även här tycks rätten i Stockholm vara mer restriktiv än exempelvis Jönköping.

– Följden blir att försäkrade som är födda i första halvan av månaden och bor i Stockholm har svårare att få bifall i sitt sjukförsäkringsärende än försäkrade som är födda i andra halvan av månaden och bor i till exempel Luleå eller Jönköping, säger projektledaren på ISF Emma Rönström.

Utrymme att tolka reglerna

Enligt ISF finns ett stort utrymme att tolka socialförsäkringsreglerna på olika sätt, utan att det går att slå fast vad som är rätt eller fel.

Den viktigaste orsaken till skillnaderna mellan förvaltningsrätterna är sannolikt att de har olika organisation och att det finns skillnader i handläggningen och dömandet i socialförsäkringsmålen. Enligt ISF kan faktorer utanför domstolen bara till liten del förklara de stora skillnaderna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.