• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

”Bra med A- och B-lag”

Publicerad

Småbarnspappan Henrik Skeppland tycker att det är viktigt att dela upp exempelvis fotbollen i ett A- och ett B-lag tidigt, så att man motiveras att bli bättre.

Det är bra med elitsatsningar. Den åsikten har Henrik Skeppland i Kalmar. Han är själv tidigare idrottsman han har ett förflutet som simmare och som fotbollsspelare. I dag är han dessutom småbarnsförälder.

– Tillhör man de bättre så vill man ju spela med de bättre, för då utvecklas man ju mer. säger han.

Sportgranskning

Han anser att om man är med de som är sämre, så tröttnar man på idrotten.

– Jag kan bara se till mig själv på den tiden jag spelade fotboll, jag hade själv som mål att göra många mål,  och att vinna matcher. Det tyckte jag var kul med idrotten.

Börja tidigt

Henrik Skeppland tycker att en lämplig start för elitsatsning är när barnet nått skolåldern.

– Det är bättre att dela upp barnen tidigt, från sju eller åtta år, just för att barnen inte ska tröttna.

Han säger att på det sättet får barnen rätt stimulans utifrån deras egna målsättningar. Och att de barnen som bara vill vara med för att leka får en möjlighet att träna ihop med andra barn som inte vill tävla så hårt.

– Idrott ska vara roligt. Det går aldrig att tvinga barn. Jag tyckte att det var roligt att tävla, roligt att vinna priser. Det är ju bra om det finns de som vill elitsatsa och bli ännu bättre, på det sättet blir idrotten ännu roligare. För alla.

Tvingar inte barnen

– Träning ger framgång. Och har man professionella tränare som ser vad barnet är duktigt på så tror inte jag att det är så stora skaderisker.

Vad gäller de egna barnens träning så säger Henrik att han motiverar dem så mycket det bara går, men att han absolut inte tvingar dem att göra något som de inte tycker är roligt.

– Det ska vara roligt, samtidigt vore det ju perfekt om de får riktig träning från början.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sportgranskning

Mer i ämnet