Rutiner för skyddshantering saknas på många sjukhus. Foto: Stefan Jerrevång / TT

Tusentals har utbildats kring ebola

Uppdaterad
Publicerad

Stora insatser har under hösten gjorts i Sverige för att utbilda sjukvårdspersonal för att kunna hantera ebolapatienter.

I en enkätundersökning som Socialstyrelsen gjort bland Sveriges landsting framgår att det fortfarande saknas rutiner för att hantera skyddsutrustning och hantering av eboladrabbade patienter. Detta trots att över 2 400 personer har utbildats.

– Det är jätteviktigt att det fungerar, säger Inger Andersson von Rosen, sakkunnig läkare vid Socialstyrelsen till Nyhetsbyrån Siren.

I enkätsvaren framgår det att varken landstinget i Jönköpings län eller i Kalmar län har rutiner för transport av riskavfall.

– Vi har kärl som är avsedda för riskavfall och skyddskläder som vi kan förvara det i, men det finns inga rutiner för transport mellan sjukhus och förbränning, eller mellan flygplats och förbränning, säger Peter Iveroth.

Upphandling krävs

Han menar att det är viktigt att det kommer rutiner för det så fort som möjligt, men menar att det ligger på myndighetsnivå och inte på landstingsnivå.

– Det måste upphandlas. Det pågår tester för att se hur det ska kunna ske säkert på allmän väg. Jag vet inte hur långt de har kommit med det, men det är inget som vi som landsting kan styra över, säger Peter Iveroth.

Han menar också att sannolikheten att de ska få dit en ebolasmittad person är mycket liten, nästan osannolik.

Jönköping, som har en av fem karantänflyplatser i landet, saknar också särskild personal som är utsedd att vårda ebolasmittade.

Kort behandling

I enkäten framgår det också att Jönköpings och Kronobergs län saknar rutiner för transport av avlidna patienter. Men enligt Stefan Ahlrik, pressekreterare i landstinget Kronoberg, behövs det inte.

– De nationella rutinerna som finns gör att vi inte behandlar ebolapatienter någon längre period i Kronoberg. Vi tar blodprover och konstateras smitta skickas patienten till Linköping i en speciellt anpassad ambulans. Därför behöver vi inga rutiner för att transportera lik, säger Stefan Ahlrik pressekreterare Kronobergs län.

Liknande svar får Smålandsnytt från Jönköpings landsting.

– Vi intensivbehandlar inga patienter här, utan skulle smitta konstateras så kan vi behandla i maximalt 24 timmar och sedan skickas patienten till Linköping, därför anser inte vi att vi behöver rutiner för att transportera en avliden patient, säger Peter Iveroth, smittskyddsläkare Landstinget i Jönköpings län.

Borttagen information

I artikeln stod det tidigare att Jönköping inte har vårdplatser för ebolasmittade patienter i slussade isoleringsrum. I Kalmar finns tre och i Kronoberg nio. Men undersökningen är baserad på enkätsvar från landstingen själva, och enligt Peter Iveroth, smittskyddsläkare i Jönköping, har de flera isoleringsrum på infektionskliniken för att kunna ta emot patienter i ett tidigt skede.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.