C ratar alliansen – samarbetar med S och V

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet i Kalmar har beslutat att samarbeta med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Medlemmar i partiet hade samlats i Ljungbyskolans för att rösta om partiet skulle ta en mer vänstervriden riktning och bilda majoritet med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.  Och svaret blev ja – med 72 röster för och 28 mot.

– Att samarbeta är ett sätt att kunna få genomslag för sina politiska idéer, och i dagsläget är det bästa sättet att få genomslag för centerpolitiken att gå in i ett samarbete med Socialdemokraterna i första hand, säger kretsordförande Ingemar Einarsson (C).

Får påverka nu

Centern i Kalmar är uppdelad i två delar – de som står nära partiledningen och är mer ideologiska, och de som är mer pragmatiska. Samtidigt som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet bjöd in Centerpartiet till samarbete så sträckte Moderaterna ut en hand och önskade en starkare allians.

– Om vi skulle hottat upp det samarbetet nu skulle det kanske inneburit att vi kunde kommit till makten och kunnat påverka om fem, sex, tio år. Kanske. Nu får vi vara med och påverka de beslut som ligger för dörren, om några veckor bara kanske, säger Ingemar Einarsson.

”Kalmar i första rummet”

Centerpartiet väljer alltså att ta plats bland kommunens styrande partier. Det var våren 2012 som Miljöpartiet kastades ut ur samarbetet med Vänsterpartiet och Socialdemokraterna, som sedan dess ensamma har styrt kommunen.

I de dokument som antogs på mötet skriver partiet att ”Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet har valt att bilda en majoritet och ta ansvar för Kalmar. Våra partier kommer alltid att sätta Kalmar och Kalmarborna i första rummet”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.