”Nästan vanligare än alkohol”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligare att barn och ungdomar i Småland och på Öland använder marijuana och hasch. Det säger företrädare för både polis och fältsekreterare som arbetar med unga.

– Det är nästan vanligare än alkohol nu förtiden. Jag känner hur många som helst som brukar det, säger 17-årige Malcolm Granstrand i Jönköping.

Polisens ungdomsteam i Kalmar säger att cannabisanvändandet sjunker ner i åldrarna och att det finns tolvåringar som använder det. På Jönköpings kommuns fältgrupp ser de med oro på utvecklingen.

– Magkänslan är att det ökar, säger Lennart Reimblad som är sektionschef på Jönköpings kommuns fältgrupp.

– När förra ANT-undersökningen gjordes, det vill säga om alkohol, narkotika och tobak, så uppgav cirka 11 procent av eleverna i årskurs två i gymnasieskolorna i Jönköping att de provat narkotika. Och nu befarar vi att siffran kommer att bli högre, säger Lennart Reimblad och tillägger att det nästan enbart handlar om cannabis.

Hemmafester

Flera ungdomar som SVT möter säger att ”det är som att dricka alkohol”. Många kommer i kontakt med narkotikan på hemmafester.

– Jag testade att röka marijuana för att mina kompisar tjatade om det när jag var på en fest, berättar en gymnasist som vi möter på stan i Jönköping.

”Bättre än alkohol”

Scott Goodwin, chef för polisens ungdomsgrupp i Växjö, säger att de som blir tagna av polisen ursäktar sig med argumentet att det är en bättre drog än alkohol.

– Det kan bero på media eller kändisar. Unga vill se coola ut och imiterar det de gör i filmer och musikvideos, säger gymnasisten Maream Mosebyan på Per Brahegymnasiet i Jönköping.

-Det är alla typer av ungdomar som använder cannabis, ett tvärsnitt av samhället, säger Lennart Reimblad.

På ungdomsteamet i Kalmar berättar de att den mesta narkotikan kommer utifrån och är inget som ungdomarna odlar själva.

Titta efter tecken

Yvonne Jonsson, som är engagerad i föreningen Föräldrar mot narkotika i Kalmar har själv erfarenhet av att vara förälder till en son som missbrukade i sin tonår. Hon upplevde det som svårt att upptäcka tecken på ett missbruk.

–Jag märkte att det var en skillnad, men visste inte vad det berodde på. Jag trodde att det berodde på puberteten, säger Yvonne Jonsson.

– Det finns saker som du kan titta extra efter om du misstänker att ditt barn missbrukar droger. Till exempel om barnet får ett ökat sötsug efter godis och blir trött och seg.

Yvonne Jonsson kommer under torsdagskvällen till våra sändningar 19.15 och berättar mer om vad du som förälder bör vara uppmärksam på om du misstänker att ditt barn har börjat använda narkotika.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.