Centerns asylförslag populärt lokalt

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiets nya utspel om kommunernas asylmottagande ligger i linje med krav som Uppvidinges kommunalråd Åke Carlson drivit länge.

Uppvidinge är en av de kommuner i landet som tar emot flest asylsökande per invånare. Alla asylsökande barn har rätt att gå i skolan och det är bland annat kostnaden för skolgången som Uppvidinge och många andra kommuner tidigare har krävt bättre ersättning för.

Men trots att Åke Carlson sitter i partistyrelsen har han tidigare sagt att han inte tyckt att rikspolitiken lyssnat på hans åsikter.

– Jag är ju nöjd i dag. Det har känts som att vi har levt i två olika verkligheter tidigare, vi i rikspolitiken och lokalt.

Samtidigt är Åke Carlson noga med att framhålla att det totala mottagandet i landet inte är för stort.

Vill ha ett öppet mottagande

– Centern vill ju ha ett ganska öppet mottagande och i det program som Annie Lööf nu för fram finns det inget som motsäger det, säger Åke Carlson.

Andra delar som Annie Lööf skriver om i sin debattartikel är att Migrationsverket måste bli bättre på sin kommunikation med kommunerna och att asylboendena måste spridas jämnare över landet. Och det håller Åke Carlson med om, samtidigt som han är rädd om det kommunala självstyret.

– Kanske kan man i stället jobba med att det får kosta för de kommuner som inte vill ta emot. Jag tror inte att det är bra att komma till en kommun där man inte är välkommen, säger han till Smålandsnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.