Polisen kollar bälten i bussar

Uppdaterad
Publicerad

Slarvet med att inte använda bilbälte är utbrett bland busschafförer och passagerare och just nu gör polisen extra kontroller.

Vid ändhållplatsen på Råslätt klockan elva på tisdagsförmiddagen kontrollerades buss efter buss. Det är andra dagen i rad som polisen gör de här kontrollerna och igår bötfälldes närmare ett tiotal chaufförer.

– Nu ska vi se, jo, den här chauffören hade bälte på sig, konstaterar  Rolf Högberg vid trafikpolisen i Jönköping.

Han säger att det nog har spritt sig lite bland chaufförerna att kontroller görs och att de kanske är noggrannare idag än vad de var igår med att sätta på sig bältet.

Stort ansvar

Men till sist är det en chaufför som slarvat. Han har bara på sig halva bältet och har dragit ner axelremmen.

Vilket ansvar har busschauffören att använda sitt bälte?

– Det är stort eftersom han faktiskt ansvarar för sina passagerare. Händer en olycka och chauffören flyger genom vindrutan för han inte är bältad så kan han inte hjälpa någon annan i bussen. Oddsen är i alla fall betydligt sämre.

Ingen ombord

Vi åker vidare till resecentrum där landvägsbussarna går. Här är kravet att också passagerare ska vara bältade. Men här har ingen, förutom chauffören,  bälte på sig i den buss vi kliver ombord på.

– Nej när man är trött på morgonen orkar man inte sätta på sig bältet, säger Jonas Kjäll.

Han får medhåll av Tobias Albertsson som säger att han oftast inte tänker på att något allvarligt kan hända. Angelica Olsson, en annan av passagerarna, säger att hon ska sätta på sig bältet när bussen börjar rulla.

Arne Bakos är chaufför och han säger att det är ledsamt att inte fler passagerare använder bälte. Han säger att det finns skyltar ombord som upplyser om att de ska ha det på sig.

20 procent

Rolf Högberg berättar att en undersökning som folksam gjort visar att bara 20 procent av passagerarna använder bilbälte.

– Det är konstigt eftersom 90 procent av de som åker bil tar på sig bältet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.