Chaufförer fick jobba för 30 kronor i timmen

Uppdaterad
Publicerad

Lettiska chaufförer jobbade för knappt trettio kronor i timmen. Sedan stal bemanningsföretaget två månadslöner och traktamentet.

Det var mycket som gick fel när Sveriges största privata bussbolag Bergkvarabuss i Kalmar, anlitade bemanningsföretaget Billig Arbetskraft.

Under tre månader förra året körde de turister från Hurtigruttens kryssningsfartyg i Nordnorge till Nordkap – tur och retur.

Bergkvarabuss lönedumping

Bergkvarabuss hyrde chaufförerna från det lettiska bemanningsföretaget Billig Arbetskraft.

– Vi betalade 205:50 i timmen till Billig arbetskraft som hyrde ut chaufförerna, berättar Bergkvarabuss vd Göran Mellström.

Och ändå fick letterna knappt trettio kronor i timmen?

– Ja, och det gör mig såklart bedrövad att höra, säger Mellström.

Företaget stal pengarna

Den första månadslönen kom i alla fall punktligt från Billig Arbetskraft. Sen blev det stopp, och ännu har de lettiska bussförarna inte fått vare sig lön eller traktamente för de två sista månaderna som de arbetade för Bergkvarabuss vid Nordkap.

Företaget Billig Arbetskraft stal alltså pengarna som de lettiska förarna jobbat för.

Inga pengar finns kvar

Den lettiska Yrkesinspektionen har bötfällt bemanningsföretaget Billig Arbetskraft och krävt att de ska betala hela skulden till de lurade chaufförerna. Men ägaren har gått under jorden och skrivit över firman på en så kallad målvakt. Det finns inga pengar kvar i bolaget, inga tillgångar att sälja och inga löner till de lurade chaufförerna.

– Vi har ju egentligen inget ansvar för att de inte har fått sina pengar, men jag ska fundera. Kanske kan vi hjälpa dem på något sätt, säger Göran Mellström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bergkvarabuss lönedumping

Mer i ämnet