Dags rulla på nya hjul inför sommaren

Uppdaterad
Publicerad

På däckfirman i Tingsryd är det fullt upp. I dag ska dubbdäcken bort.

Johan Klarberg har kört till Däckia i Tingsryd för att byta däck. Han brukar vara ute i sista stund, varje år.

– Ja, jag brukar tyvärr alltid vara ute i sista minuten när det gäller att byta till sommardäck, och det var på samma sätt i år, säger Johan Klarberg och skrattar.

Och han är inte ensam. Många ringer och kommer in till däckfirman i Tingsryd med andan i halsen medan SVT:s team är på plats. Många undrar vad som gäller.

Trafikverket skriver på sin hemsida: Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober till 15 april. Dubbdäck får användas även under annan tid, om det är eller befaras bli vinterväglag.

Skulle du bli stoppad av polisen några dagar efter att dubbdäcken skulle varit borta så är det inte självklart att det blir böter.

–  Det är bedöms lite utifrån väderleken. Beror på vart man ska, om en bil ska till Norrland där det kan vara snö kvar så får man ha vinterdäcken på. Men här i söder funkar det inte att skylla på vädret eftersom det ska bli varmt här. Det görs alltid en bedömning av patrullen på plats, säger Mats Ringsbacka chef för trafikenheten polisen Kronobergs län.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.