Dålig koll på skogsviten upprör

Uppdaterad
Publicerad

Miss i kommunikationen mellan domstolar och kronofogdemyndigheten gör att skogsägare slipper att betala utdömda viten. Ingen vet hur länge det har pågått eller hur mycket pengar det handlar om.

Skogsstyrelsen kontrollerade ett dussintal slumpmässiga domar och hittade flera fall som aldrig skickats vidare till kronofogden. Det handlar i flera fall om skogsägare som avverkat skog men sedan inte återplanterat vilket de enligt lag är skyldiga att göra.

– Nu har vi en dom, men domen har satts i en pärm det har aldrig hänt något mer. Och vi vet ju inte om det är ett systematiskt fel eller något brist i registrera. Om det skulle vara ett systematiskt fel så är det ju väldigt allvarligt för det är ett av de få instrument vi har för att kunna påverka skogsägare att göra, eller underlåta saker, säger Göran Öster, skogsstyrelsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.