Gulbrunt är färgen som gäller denna hösten Foto: TT

Därför är hösten brunare än vanligt

Publicerad

Saknar du de röda lönnlöven i årets höstpalett. Det har sin förklaring.

Hösten är färgernas årstid, och löven skiftar vanligtvis i allt från grönt till kraftigt rött, men just det röda löven är ganska få i år, och det har sin förklaring.

Biologen Pav Johnsson säger till P4 Kalmar att den milda och mulna hösten hämmar rött pigment.

– De här träden och buskarna som brukar vara röda, som rönnar till exempel, bli sämre på att bilda rött pigment när det är en varm höst, säger Pav Johnsson.

– De här röda pigmenten bildas lättast om det finns bra mycket socker i bladen, och då krävs det solsken och fotosyntes. Det klart att är det mulet blir det ju inte lika bra.

”Är en gulbrun höst”

Någon förändring nu när kylan kommer verkar inte heller vara aktuell. Enligt Pav Johnsson får alla som saknar det röda vänta tills nästa år.

– Nu är det ju så att solen står lägre och lägre. Så det blir svårare att bilda erforderlig mängd socker på dagen. Jag tror nog att vi får beskriva den här hösten som en ganska gulbrun höst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.