Programmering i fjärde klass

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige kommer det att saknas en miljon dataprogrammerare år 2020. För att ändra på det ska nu IT-elever från gymnasiet lära grundskoleelever konsten att koda datorer.

Idag får elever i årskurs 4-6 på Vittraskolan på Samset i Jönköping besök av IT-elever från LBS Kreativa Gymnasie i Jönköping för att lära sig grunderna i datakodning.

EU-kommissionen varnar för att Europa år 2020 kommer att sakna 1 miljon programmerare och har därför tagit initiativ till EU Code week, där medlemsländerna tävlar i att under en vecka introducera så många barn som möjligt i kodning.

– Det känns spännande. I dag ska eleverna bland annat få lära sig vilka egenskaper som krävs för att bestämma vad datorn ska göra, säger rektorn Marcus Persson på LBS Kreativa Gymnasiet i Jönköping.

Framtidens språk

Satsningen är nationell. Programmeringselever kommer under veckan undervisa hundratals femteklassare över hela landet. De menar att programmering är framtidens språk och något som alla oavsett kön, ålder eller intresse ska ha möjlighet att lära sig.

Sverige ligger långt efter många andra EU-länder när det gäller kodning som en del i skolundervisningen i grundskolan. I exempelvis Storbritannien är kodning redan skolämne för femåringar och även Estland, Frankrike, Finland och Irland ligger långt framme. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.