De flesta säger nej till andakt

Uppdaterad
Publicerad

En andakt i samband med fullmäktigemöte, som seden är i Vaggeryd, är helt främmande för de flesta av länets kommuner. Bara i Värnamo hålls en andakt innan fullmäktige.

SVT har ringt till de 13 kommunerna i Jönköpings län och de allra flesta har aldrig varit med om att en andakt hålls i samband med att kommunens folkvalda har fullmäktigemöte.

– Det låter väldigt konstigt tycker jag, det är min personliga åsikt i alla fall, säger Henrik Tvarnö (S), kommunstyrelsens ordförande i Vetlanda.

Skilda saker

De flesta kommunpolitiker som vi ringer upp är förvånade över att andakt hålls i samband med fullmäktigemötet i Vaggeryd.

– Det här är ju två helt skilda saker. Det har aldrig varit tal om något sådant i vår kommun, säger Linda Danielsson (S) kommunstyrelsens ordförande i Mullsjö.

Gammal tradition

Den enda kommun förutom Vaggeryd som har andakt är Värnamo. Där anordnas en frivillig andakt en halvtimme innan fullmäktigemötet. Omkring häften av ledamöterna brukar besöka den enligt Christer Fjordevik (KD), kommunfullmäktiges ordförande.

– Det är en gammal tradition. Det är absolut ingenting förlegat, vi ser det som en kontakt med det civilia samhället, säger Fjordevik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.