Debatten om tantstatyn i Växjö kan locka turister

Uppdaterad
Publicerad

Ur ett turismperspektiv så har Växjö tjänat på uppmärksamheten som debatten om tantstatyn orsakat. Det säger Hans Wessblad, doktor i företagsekonomi på Linnéuniversitetet. Men han menar att det hade varit ännu bättre om statyn blivit av i Växjö.

I onsdags beslutade kultur- och fritidsnämnden i Växjö kommun att det inte kommer bli någon staty av över den så kallade tanten med handväskan i Växjö.

Debatten om statyn har rasat under en längre tid och med helt olika tolkningar kring vad en sådan staty skulle symbolisera i Växjö. Motståndarna har menat att det skulle vara fel med statyn eftersom den visar en våldshandling, medan förespråkarna ansett att den istället visar på mod och civilkurage.

Men oavsett tolkningen så har debatten varit bra för Växjö i ett turismperspektiv. Debatten har engagerat många, vilket enligt företagsekonomen Hans Wessblad på Linnéuniversitetet innebär att Växjö nu blir bättre känt som stad i Sverige.

– Debatten har varit gynnsam i ett turismperspektiv, uppmärksamheten har varit bra, Det kan ju innebära att Växjö får en koppling till debatten om civilkurage, och att man kopplar staden till en plats som engagerar.

Men det bästa hade enligt Hans Wessblad varit om statyn till sist blivit av.

– Statyn hade ju blivit ett besöksmål och gjort Växjö extra intressant. Hade man varit en smart marknadsförare av destination Växjö hade man sett till att det blivit debatt och sedan satt dit statyn, säger Hans Wessblad, docent i företagsekonomi på Linnéuniversitetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.