Rosenlunds herrgård ägs av Jönköpings kommun och står just nu tom

Demonstranter ockuperade Rosenlunds herrgård

Uppdaterad
Publicerad

På lördagskvällen hölls en demonstration mot att Jönköpings kommun ska ta över Kulturhuset. Det hela slutade med en kort ockupation av kommunägda Rosenlunds herrgård.

Enligt polisen deltog runt 70-80 personer i demonstrationen, och runt hälften av dem bedöms ha tagit sig in i herrgården. Polispatruller följde efter demonstranterna och spärrade också av herrgården under tiden som demonstranterna befann sig där inne. Efter några timmar togs dock avspärrningarna bort och demonstranterna lämnade herrgården.

Saken utreds nu som olaga intrång. Dessutom som bortt mot ordningslagen då det saknades tillstånd för demonstrationen.

Anledningen till demonstrationen är Jönköpings kommuns beslut att vräka kulturhusföreningen från lokalerna på tändsticksområdet, ett beslut som enligt kommunen trädde i kraft i går men som föreningen trotsat. Föreningens tolkning är att kontraktet gäller ytterligare ett år. Tvisten ska avgöras i tingsrätten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.