Olle Wilöf förbundsjurist på Journalistförbundet

”Det är olagligt”

Uppdaterad
Publicerad

Det är olagligt att kopiera en text och använda i en bok om man inte har tillstånd av textförfattaren. Det menar Olle Wilöf som är ombudsman och förbundsjurist på Journalistförbundet.

Våren 2011 intervjuades jönköpingsbon Ifrah Kirih i Erikshjälpens tidning om hur hon som ung flicka i Somaliland blivit könsstymnpad och nu driver opinion mot kvinnlig könsstympning.

Det islamfientliga Skånepartiets ledare Carl P Herslow har återgett artikeln i sin helhet i sin nyligen utkomna bok Om Islam. Erikshjälpen har reagerat starkt mot publiceringen och kräver att hela upplagan på tusen exemplar dras in.

Nu får Erikshjälpens biträdande generalskreterare Mattias Ingesson stöd av Olle Wilöf som är förbundsjurist på Journalistförbundet. Han menar att användandet av artikeln kan vara olaglig.

– det är olagligt om man inte haft tillstånd av författaren till texten, säger Olle Wilöf.

Vad får det för konsekvenser om Skånepartiet inte tar bort texten?

– Om jag vore dem skulle jag försöka stoppa det här så fort som möjligt genom att dra in upplagan eller försöka lyfta ut avsnittet.

Textförfattaren kan enligt Olle Wilöf kräva ersättning för användandet av artikeln och också eventuellt kräva skadestånd.

– Sen har man möjlighet att vända sig till polis eller åklagare om man min vill hävda att det är ett brott med straffrättslig mening som begåtts här, dvs. att någon kan dömas till böter eller fängelse, säger Olle men tillägger att det normala är att man i så fall vänder sig till en advokat som får kräva ersättning.

Det finns också en möjlighet att en domstol förbjuder Skånepartiet att fortsätta sprida boken. Då kan de få ett vitesförbud där en domstol säger att om man sprider och säljer boken efter ett visst datum kan Skånepartiet bli tvungna att betala ett vite om t.ex. 100 00 kronor.

Om Skånepartiet i så fall skulle betala vitet, skulle de då kunna fortsätta ge ut boken?

– Nej, då kan de få betala flera viten efter varandra eftersom syftet med vitet är att stoppa något som är otillåtet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.