Kulturhusföreningen: ”Det blev en prestigefråga”

Uppdaterad
Publicerad

Att kulturhusfrågan nu fått en lösning beror enligt Jon Heinpalu på att ett par politiker fått mindre framträdande roller.

Alliansen i Jönköping väljer nu att riva upp beslutet att kasta ut Kulturhusföreningen från kulturhuset.

Jon Heinpalu, verksamhetsansvarig för Kulturhusföreningen, menar att konflikten fått en lösning nu eftersom de mest drivande politikerna i Alliansen fått mindre framträdande roller. Det är folkpartisten Anna Mårtensson och moderaten Mats Green som hårdast drivit att kulturhuset bör stå under kommunens ledning. Efter valet har de fått mindre framträdande roller i kommunpolitiken vilket gjort det lättare att hitta en lösning på konflikten, enligt Jon Heinpalu.

Kulturhuset i Jönköping

– Det gick prestige i den här frågan, säger han. Nu har deras partikollegor kunnat hitta andra lösningar.

Det håller dock inte Moderaternas gruppledaren AnnMarie Grennhag med om.

– Det här har inget med enskilda förtroendevalda att göra. Vi ser att Kulturhusföreningen har utvecklats på ett positivt sätt. Det är det det handlar om.

För Jon Heinpalu kom inte beskedet om ny riktlinjer som en överraskning, men att Alliansen skulle svänga helt hade han inte väntat.

– Vi har vetat att vi har haft flera partiers stöd. Men det är överraskande att hela Alliansen nu har svängt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturhuset i Jönköping

Mer i ämnet