Foto: SVT

Det blir höjd kollektivtrafiktaxa i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

På fredagseftermiddagen kom beslutet att den rödgröna majoritetens budget i Landstinget i Kalmar län gick igenom. Det innebär bland annat höjda taxor i kollektivtrafiken med upp till 30 procent.

Ett undantag gjordes i majoritetens förslag och det var förslaget om höjda avgifter på terminskorten för skolelever. I praktiken blir det en ökning på drygt 300 kronor i månaden för den som pendlar längre sträckor inom länet.

– Vi ser att det är nödvändigt. Vi behöver de extra pengarna för att fullfölja de planer vi har för att förbättra kollektivtrafiken i länet, så som utökade turer, stråktrafiken och tåg mellan Emmaboda och Kalmar och Kalmar och Blomstermåla, säger landstingsrådet Jessica Rydell (MP).

Inte höjt taxorna på tre år

Hon menar vidare att det är förmånliga priser för kollektivtrafiken ändå och att det inte är högre än grannlänen. Jessica Rydell menar att de förlorat intäckter då det slutade säljas enkelbiljetter kontant på bussarna och att taxorna inte höjts på tre år.

– Slår man ut det så höjs priset per resa för pendlare mellan Emmaboda och Kalmar från 28 kronor till 36 kronor per resa så tycker vi ändå att det är förmånliga priser.

Resenärer Smålandsnytt talat med är missnöjda över höjningen och en resenär vi talat med överväger bilen istället.

Är du inte rädd ni förlorar resenärer i och med höjningen?

Vi ser att resandet ökat och att de som åker reser mer. Jag är ledsen för att vi måste höja taxorna men hoppas att pendlarna stannar hos oss och att vi håller oss på rätt sida strecket, så att de har råd att fortfarande pendla, säger Jessica Rydell.

Hon säger vidare att kostnadsutvecklingen är så och att de behöver höja priset för att kunna ha pengar till att förbättra kollektivtrafiken för alla och att några då tyvärr drabbas hårdare av höjningarn än andra.

Rullstolsburna får inga nya platser

Ett medborgarförslag om att rullstolsburna ska få platser på bussarna som gör att de kan färdas framlänges avslogs, det beslutades att det inte fanns någon möjlighet att ändra det på bussarna i nuläget.

Men Kalmar Länstrafik meddelar att de under nästa upphandling kommer att undersöka om det kan ske en förändring. SD ville att frågan skulle återremitteras för ytterligare utredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.