Det är sådana här och nötblod som hundarna spårar efter. Foto: Karin Avenäs

Det sniffas i skogen runt Kosta

Uppdaterad
Publicerad

Jägare, kriminaltekniker och mögelsanerare – alla drar de nytta av hundens fenomenala luktsinne. Men även många vanliga hundägare vill träna upp sitt djurs spårförmåga. Runt skjutfältet i Kosta pågår just nu en spårningsvecka där omkring 200 hundar från hela landet utbildas och examineras.

– Alla hundar kan spåra, inte bara de typiska jakthundsraserna berättar Håkan Gustavsson från Svenska Scheweisserhundklubben som är arrangör.

Visst är det mest jägare, men det är också många som upptäckt spårning som ett kul sätt att hålla igång hunden, säger han.

Hittar skadat vilt

Han uppskattar att omkring 25 hundar om dagen avlägger spårprov i de nio dagar spårveckan pågår. Utöver att assistera jägarna vid eftersök är hundarna också viktiga för att hitta skadat vilt efter trafikolyckor.

– De är viktiga, så att inte djuren springer omkring och lider i onödan, säger han.

Jimmie Råsten har kört ner från Stockholm för att få sin schweisserhund Stella godkänd för eftersök vid jakt. Det så kallade anlagsprovet klarade Stella galant.

–  Det gick bra, det här är första steget för att hon ska bli elithund. Hon lever upp till mina förväntningar, säger han.

Provar att spåra med pudel

Molly Ekström från Märsta har med sig en något mer otippad spårhund, den svarta pudeln Majken.

– Jag märker att hon tycker att det är kul, så jag bestämde mig för att testa, säger hon. Men i mitten av spåret blev hon lite okoncentrerad, det är ju väldigt varmt idag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.