Det var en gång en skog

Uppdaterad
Publicerad

Smålandsnytts Jonna Crona och Katarina Johansson ligger bakom dokumentären som sändes i SVT2 på torsdagskvällen.

Det var när Jonna och Katarina insåg vidden av det som hänt som de bestämde sig för att göra en dokumentär.

– När vi började prata om att göra filmen hade vi båda kört omkring i de drabbade områdena, och drabbats vi också av hur det faktiskt såg ut. Man träffade människor som varit med om dramatiska saker, och det kändes som att det fanns någon slags sorg, berättar Jonna Crona.

Tio år efter stormen Gudrun

Spelades in under ett år

Första gången dokumentären sändes i SVT var på årsdagen av stormen Gudrun.

– Vi filmade ju hela året efter. Från de första dagarna när det såg helt oöverstigligt ut till att det faktiskt började ljusna, när oändligt med fullastade lastbilar hade kört ut med timmer från skogarna.

Hur känns det att filmen sänds igen nu?

– Nu när man ser filmen igen och vet hur det har gått för familjerna, att det faktiskt har blivit ganska bra, så är det ändå en bra känsla. Vi är mycket i skogen också, och under de här åren har man sett hur det börjat växa upp igen, och bli något nytt.

De som var med i filmen var Anders och Lisbeth Ericsson från Pjätteryd utanför Älmhult och Johan Forsman från Ramnåsa utanför Växjö.

Dokumentären sändes 19.00 i SVT2 den 8/1, på tioårsdagen av stormen Gudrun och du kan se ”Det var en gång en skog” på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tio år efter stormen Gudrun

Mer i ämnet