Detox sågas av näringsexperten

Uppdaterad
Publicerad

Efter julhelgen är det många som vill leva ett sundare liv och testar en detoxkur. Men metoderna har inget vetenskapligt stöd.

Detox ligger i tiden. I hälsokostbutikerna kan man välja mellan flera olika produkter och kurer. Tanken är att kroppen ska renas från så kallade slaggprodukter.

Anna Blücher är nutritionist, expert inom näringslära, på Linnéuniversitetet. Hon sågar detoxkurerna.

– Det vanligaste är väl att folk kör det här med att man ska dricka örtteer och rensa inombords. Det är väl bra att äta nyttigt och vettigare ett tag, men man rensar inte ut någonting ur kroppen, säger hon.

– Det finns inte vetenskapligt bevisat att man kan rena kroppen. Kroppen renar sig och gör sig av med gifter på egen hand. Det där med slaggprodukter är inte heller något som är bevisat.

Är det så att julmaten är full med dåligheter?

– Nej. Man kanske har gått upp i vikt, men julmaten ger inte några dåliga produkter i kroppen mer än något annat.

Detox genom fotbad

Det finns även andra metoder. Vi besökte ett hälsocenter i Kalmar som erbjuder detox med hjälp av fotbad.

Ingalill Nillson får ett detoxbad av massören Anton Andersson. I ett fotbad har han stoppat ner en liten apparat som skapar små bubblor genom svaga elektriska impulser. Vattnet färgas under den halvtimmeslånga behandlingen från klart till en mörkbrun sörja.

– Det är en massa olika gifter som lämnat kundens fötter och blir kvar i baljan, säger Anton Andersson, massör.

Han säger också att behandlingen hjälper mot exemplevis allergier, huvudvärk, ledbesvär och sömnbesvär.

– Det känns skönt i fötterna, men jag blev lite fundersam när vattnet ändrade färg, säger Ingalill Nilsson som gör sin första detoxbehandling.

”Möjligen fotsvett”

– Det kommer ingenting ut genom fötterna, det finns inga vetenskapliga bevis för det, möjligen fotsvett, säger nutritionisten Anna Blücher.

Men Anna-Lena Hjertqvist på Aqua Floating i Kalmar håller inte med.

– Det som kommer ur fötterna är slagg, tungmetaller och gifter, säger hon.

Enligt Anna-Lena Hjertqvist går det att hitta rester av exempelvis tungmetallen kadmium i vattnet som använts vid ett sådant fotbad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.