Dom i mål om matchfixning

Uppdaterad
Publicerad

I dag kommer domen efter den första rättegången om misstänkt mutbrott inom svensk fotboll. En 24-årig man, själv fotbollsspelare, är åtalad för att ha försökt muta tre spelare i IFK Värnamo inför en match mot Gais i superettan förra hösten.

Värnamospelarna har uppgett att de, några dagar före matchen, kontaktades av en man som frågade om de kunde tänka sig att rigga matchen till GAIS fördel. Spelarna svarade då nej och kontaktade klubbledningen som polisanmälde händelsen.

Några dagar senare kontaktades spelarna av ytterligare två män som sa att det redan satsats pengar på matchen och att de tre spelarna var tvungna att fixa en läggmatch för annars skulle saker hända. Värnamospelarna berättade att det då nämnts att de skulle få en större summa pengar.

Läggmatcher

De tre männen berättade under rättegången att de, efter mötet, kände ett stort obehag.

Svårt att bevisa

Annars var spelarna inte vidare talföra under rättegången. Bara en av dem sade sig känna igen den åtalade mannen.

En annan av männen som, enligt åklagaren, tidigare i polisförhör sagt att de erbjöds pengar redan vid det första mötet, tog tillbaka detta.

Det här ställer till det för åklagaren. För kan han inte bevisa att den åtalade erbjudit Värnamospelarna pengar för att fixa läggmatchen kan det vara svårt att få honom fälld för grovt mutbrott. Åklagaren har yrkat på sex månaders fängelse.

24-åringen nekar till brott. Han säger att han aldrig haft något möte med Värnamospelarna.

Det här är den första domen i Sverige om läggmatcher inom fotbollen och den väntas bli prejudicerande. Just nu ligger ett tiotal liknande mål i kö för avgörande. Enligt uppgifter från polisen har minst ett 30-tal fotbollsmatcher i Sverige varit manipulerade under 2013 och 2014.

Domen faller klockan 14.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läggmatcher

Mer i ämnet