Drömmen om Rio

Uppdaterad
Publicerad

Kinka Barvestad tävlar för Kalmar Fäktklubb. Hon valde att sluta för några år sen, men nu är hon tillbaka och siktar mot en OS-biljett. Vägen till Rio är lång och under maj månad inleds det avgörande kvalet.

Vi träffas hemma hos Kinka i Kalmar. Hundarna springer fram och hälsar mig välkommen när jag går in i köket. Hon hämtar två koppar kaffe och ställer dem på köksbordet. Tävlingarna avlöser varandra och snart börjar kvalet som kommer att avgöra om drömmen blir verklighet. Drömmen om sommarspelen som arrangeras i Rio de Janeiro i Brasilien nästa sommar. Men vi backar några år till januari 2012 då Kinka valde att sluta med fäktningen.

– När jag började satsa såg jag framför mig att hålla igång fäktningen till år 2012. Det var samma år som jag slutade plugga, jag ville ha mycket fokus på min C-uppsats, och se till att man kunde komma ut och få ett jobb. Sen kände jag att det inte var riktigt kul längre. Ibland var det roligt, och det var det roligt att träffa tjejerna. Det kändes helt rätt att sluta och det var så skönt att bara släppa allting.

Lusten kom tillbaka

Intresset växte sig sakta tillbaka och under hösten 2012 började Kinka åter att engagera sig i fäktklubben. Med ny energi började hon så småningom att tävla och glädjen till fäktningen kom tillbaka. Nu är träningsschemat intensivt, det blir upp till elva pass i veckan med styrketräning, löpning och fäktning. Planeringen är väldigt viktig för att få ihop vardagen. Många timmar spenderas i fäktklubbens lokal och fokus ligger på Rio.

– Den största drömmen just nu är såklart att vi tar oss igenom OS-kvalet och hamnar bland de fyra bästa i Europa. Då har vi en direktbiljett till OS, men det är väldigt tufft. Europa har endast fyra lagplatser att fylla i OS och just nu ligger vi rankade sexa i Europa. Vi måste fortsätta fajtas och komma högre upp i rankingen för att ha en chans.

Plats på prispallen

Det svenska laget i damvärja består, förutom Kinka, även av Johanna Bergdahl, Sanne Gars och Emma Samuelsson. Två av dem bor i Göteborg och den tredje i Stockholm. Tjejerna brukar träffas lite då och då och träna tillsammans. Laget är nyss hemkommet efter en tävling i Buenos Aires i Argentina och Kinka berättar glatt om pallplatsen på världscuptävlingen i Barcelona i Spanien för bara några veckor sedan.

– På ett års tid så har vi gått från att aldrig ha stått på prispallen till att ha stått på prispallen tre gånger med laget. Det har varit ett fantastiskt år, 2015, genom att vi faktiskt fick ställa oss högst upp på prispallen i Barcelona för ett par veckor sen. Så det känns som den bästa starten på ett år.

Åter till träningsläger

Nu i helgen är det ett nytt träningsläger som gäller för Kinkas del. Därefter är det en tävling i Budapest den tjugonde mars. Sen drar kvalet igång på riktigt. Däremellan finputsas tekniken med tränaren. Det är intensiva träningslektioner med högt tempo.

– Så nu när vi lägger upp träningen med den höga intensiteten så handlar det om att lura ut motståndarens första aktion för att vi kan bygga vidare på det. Men också att se till att när man väl gör en attack så är den riktigt explosiv och stabil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.