Lärarförbundet trotsade regnet för att nå ut med sitt budskap. Foto: Anna Erwander

Efterlyser lärare att fylla skorna

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det skolans dag i hela landet. I Växjö höll Lärarförbundet därför en manifestation för att belysa bristen på lärare. Vid Willans Park radades skor upp för att symbolisera hur många lärare som kommer att saknas.

– Man börjar få en klump i magen. Hur ska man kunna garantera varje elevs skolgång? Säger Anne-Lie Nilsson, ordförande i lärarförbundet Växjö.

Enlig Statistiska centralbyrån, SCB, beräknas bristen på lärare år 2020 vara uppe i 43 000, och i Växjö kommun kommer det att saknas runt 500 lärare. Lärarförbundet menar att bristen är en följd av att det utbildas för få lärare. Klas Svensson arbetar som lärare på Norregårdsskolan. Han tror att lärarbristen delvis beror på att få söker till lärarutbildningen.

– Det är oerhört viktigt att attraktionskraften ökar. Lönen och arbetsvillkoren är superviktiga, säger han.

Skorna skänks bort

Inför dagens manifestation var målet att samla in 500 par skor, ett par för varje saknad lärare. Trots besök på flertalet skolor för att samla in skor fanns det bara 150 par att ställa fram under manifestationen. Efter dagen kommer skorna att skänkas till välgörenhet.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.