Foto: Ulf Myrestam Sveriges Radio Kronoberg

Stora skador efter branden i Ljungby

Uppdaterad
Publicerad

Två industrier, DHL:s lager och Möllers korvfabrik, totalförstördes i den stora branden i Ljungby på fredagskvällen. Eftersläckningen beräknas pågå ända till natten mot söndagen.

– Just nu är det sex eller sju personer som jobbar på brandplatsen och vi kommer säkert att behöva jobba på även under natten mot söndagen, sa Örjan Svensson på räddningstjänsten i Ljungby till Smålandsnytt vid 13.30-tiden på lördagen.

Brandorsaken är okänd.

– Polisen ska ju in och göra sin undersökning senare. Men det är ju omöjligt just nu att gå nära eftersom det fortfarande brinner, säger Örjan Svensson på

”Kommer brinna hela dagen”

– Det kommer förmodligen att brinna under hela dagen. Det är mycket plåt och sådant som ligger och täcker och det är svåråtkomligt.

På grund av rasrisken har man inte kunnat gå in i byggnaderna utan fått arbeta utvändigt, sa räddningsledare Micael Holmstrand på lördagsförmiddagen.

– Det är totalskada på båda fastigheterna.

Känsliga bör stanna inne

Det är fortfarande mycket rök och röklukten sprider sig med vinden.

– Är man känslig är det bra att stanna inne med stängda fönster, menar Micael Holmstrand.

Elden började med en explosion i DHL:s lager på Kånnavägen på fredagskvällen vid klockan 18. Branden spred sig sen till Möllers charkuterifabrik som ligger intill. Båda byggnaderna är i stort sett totalförstörda.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.