En flygtur till verklighetens Blåkulla

Uppdaterad
Publicerad

Det finns många platser i Sverige som bär namnet Blåkulla, men ingen är lika nära förknippad med sägnerna om påskens flygande häxor som Blå Jungfrun i Kalmarsund.

Redan i Nordisk familjebok från 1905 kan man läsa att ”Flera ställen hafva betecknats med benämningen Blåkulla. Ryktbarast är ön Jungfrun i Kalmar sund”.

Ön, som tillhör Oskarshamns kommun, är i dag nationalpark och lockar till sig turister som är ute efter en naturupplevelse, snarare än häxor som stämt träff med djävulen.

Vi tog en flygtur över den berömda ön, skärtorsdagen till ära. Klicka på klippet för att följa med!

Fakta: Blåkulla

  • Svenska häxor reste enligt sägnen till Blåkulla för att delta i djävulens häxsabbat.
  • Blåkullaberättelserna var vandringssägner. De innehöll både allvarliga och komiska drag. Man trodde att häxorna for till Blåkulla på ett flygredskap, till exempel en kvast, ett djur eller en sovande dräng.
  • Sabbaten på Blåkulla har oftast beskrivits som en fest eller ett bröllop. Häxorna dansade, åt och roade sig.
  • Blå Jungfrun i Kalmarsund har ofta utpekats som Blåkulla. Ofta förknippades Blåkulla med ett berg, men det kunde också vara en herrgård.

Källa: Folklorist Fredrik Skott (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.