Foto: SVT

”En fritidsgård som välkomnar alla”

Uppdaterad
Publicerad

En genussmart fritidsgård är en plats där alla ungdomar känner sig välkomna och trygga och kan hitta meningsfulla aktiviteter.

I arbetet med att göra fritidsgårdarna jämställda myntade Kalmar kommun själva begreppet genussmart. Enligt den metodbok som kommunen tagit fram i samband med sitt arbete handlar det mycket om att bedriva en verksamhet som motverkar könsnormer och undvika könsstereotypa aktiviteter.

– Vi tillåter inga skojbråk eller att man säger fula ord, då går vi in och säger ifrån direkt. Vi har märkt att det, i kombination med att vi försöker lära oss allas namn, gör mycket. De känner sig välkomna, säger Frida Karlsson, fritidsledare på Funkabo fritidsgård.

Fått utbildning

Kommunens eget svar på hur en genussmart fritidsgård ser ut är att det handlar om att tjejer och killar ska ha samma makt och möjligheter att påverka sin egen utveckling. En annan del av arbetet har bestått av att all personal på kommunens fritidsgård har fått utbildning i hur man arbetar jämställt.

– Det har varit riktigt häftigt att vara med om den här satsningen. Vi i personalen har blivit väldigt mycket mer medvetna om hur vi jobbar, både när det handlar om att planera aktiviteter här på gården, men också när det kommer till hur vi bemöter ungdomarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.