Foto: TT/Mikael Fritzon

Man ihjälskjuten i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

En man sköts ihjäl i Jönköping natten till tisdagen, och ytterligare en man skottskadades svårt. Två unga män har anhållits för mord och mordförsök.

Strax efter klockan ett i natt fick polisen larm om att skottlossning ägde rum i Norrahammar utanför Jönköping.

– När vi kommer dit anträffas två män skjutna, den ene mannen konstateras avliden på platsen, den andre mannen är svårt skadad, säger Lars Johansson, presstalesman vid polisen i Jönköping.

Dödsskjutning i Norrahammar

Den skottskadade mannen har livshotande skador och fördes nu på morgonen till universitetssjukhuset i Linköping.

Offren är två unga män, vid 13-tiden ville polisen fortfarande inte gå ut mer fler detaljer kring dem eftersom de anhöriga inte är underrättade.

– Vi har fortfarande inte en fastställd identitet på offren. Men det betyder inte att vi inte har någon aning om vilka de är, men vi måste få saker och ting bekräftade, säger Tommy Thorngren, presstalesman hos Jönköpingspolisen.

Färdades i taxi

Polisen fick kännedom om att en taxibil med två misstänkta gärningsmän var på väg söderut. Den stoppades senare i höjd med Örkelljunga i norra Skåne.

– Det har varit ett samarbete mellan polisenheterna. Vi hade dold bevakning under taxins färd. Först ville man ta och stoppa taxibilen i Ljungby, men vi hade inte tillräckligt med folk och ville inte riskera att de skulle kunna springa ifrån fordonet, säger John Nilsson, inre befäl hos polisen i Kronobergs län till TT.

Två anhållna

I bilen fanns två män som greps och senare anhölls misstänkta för mord och mordförsök. De är 16 och 17 år gamla och hemmahörande i Malmö. De unga männen är kända av polisen sedan tidigare. 16-åringen är tidigare dömd till dagsböter för misshandel och olaga hot. Han ska då bland annat hotat att döda en person.

I bilen fanns även taxichauffören som medtogs för förhör. Han släpptes senare och det finns ingen brottsmisstanke mot honom.

Vad ligger bakom skottlossningen?

– Det är för tidigt att gå in på motivet. De två misstänkta är i polishuset i Jönköping och ska förhöras under eftermiddagen. Den skadade mannen har inte kunnat höras på grund av skadeläget, säger Tommy Thorngren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i Norrahammar

Mer i ämnet