John Bauer-monumentet i stadsparken. Foto: Kristin Renulf

Enhälligt ja till konstfaddrar

Uppdaterad
Publicerad

En enhällig kommunfullmäktige klubbade igår kväll igenom förslaget med konstfaddrar i Jönköpings kommun.

Nu är det klart. Vill du bli fadder åt ett konstverk eller en staty i Jönköpings kommun så är det fritt fram. Socialdemokraten Henrik Anderssons förslag klubbades igår igenom i kommunfullmäktige.

– Det var ett enhälligt ja så det är roligt, säger Henrik Andersson.

Han menar dock att man inte ska dra för stora växlar på det men tror samtidigt att det är en möjlighet för alla kommuninvånare som känner en stark koppling till ett visst konstverk.

– Jag själv minns när jag liten och var med mormor i stadsparken. Jag ville alltid stanna och mysa lite med John Bauermonumentet. Jag tror att många har just en personlig koppling till många konstverk.

Hålla ett extra öga

Från och med idag kan invånare i kommunen anmäla sitt intresse att bli fadder. Men än återstår en del formalia.

– Ja vi måste ju få ut det på hemsidan och ordna med motprestationer och så vidare, säger Henrik Andersson.

Att vara fadder innebär att man håller ett extra öga på en viss staty till exempel och anmäler eventuella skador och slitage. Tanken är att faddrarna bland annat ska få personliga inbjudningar till olika kulturevenemang i kommunen som tack för hjälpen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.