Ensam högtid för singelpappor

Uppdaterad
Publicerad

Åtta av tio singelmammor får fira jul tillsammans med sina barn, men av papporna är det bara hälften enligt en undersökning från en dejtingsajt. Under sex år fick Magnus Rosén fira utan barnen.

Det börjar bli julstämning hemma hos Anette och Magnus Rosén i Växjö. I år firar de ”lilla julen” med deras gemensamma barn, Annettes exman och deras barn. Under ”stora jular” är även Magnus tre barn från tidigare förhållande med. Han är nöjd med arrangemanget.

-Under sex års tid satt jag ensam på julafton, när min exfru ville ha barnen. Den 24 var jobbigast, när barnen skulle ha öppnat klapparna, det var tungt, säger han.

Ensamt för papporna

Enligt undersökningen som dejtingföretaget match.com gjort bland 2000 medlemmar är julen en kämpig helg för singelpappor. Medan åtta av tio singelmammor firar tillsammans med barnen, gäller det bara för varannan pappa. Var tionde pappa firar helt ensam eller bara med vänner.

Anette Rosén tror att kvinnorna vinner slaget om julen för att de är mer relationsinriktade.

-De tror att de har lite monopol på barnen, och vad som är bra och rätt för dem. Jag tror att det är därför många män backar, säger hon.

Magnus Rosén har ett råd till pappor i den situationen:

-Stå på er!

Carina Asp

carina.asp@svt.se

Karin Avenäs

Så firar singelföräldrarna jul

Med barn:

Kvinnor 81 procent

Män 41 procent

Utan barn:

Kvinnor 19 procent

Män 59 procent

Vilken högtid är det jobbigast att vara singel?

Jul 21 procent

Nyår 18 procent

Midsommar 8 procent

Gjord bland 2 000 av match.com:s medlemmar i november 2011. Könsfördelningen var jämn.

Match.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.