EU-valet först ut under supervalåret

Uppdaterad
Publicerad

Valet till Europaparlamentet hålls vart femte år, och den 25 maj har alla röstberättigade sin chans att vara med och påverka EU:s framtid.

Förra EU-valet 2009 så röstade 46 procent av Sveriges röstberättigade.

Det var en liten uppgång från 2004, men hamnade ändå rejält under resultatet i 2010 års riksdagsval där nära 85% procent röstade.

EU-valet 2014 – Småland

Men även om valdeltagandet fortfarande är lågt, så har det ökat.

– Jag kommer att rösta. Jag tycker att det är jätteviktigt att rösta när man har en chans att påverka, säger Ulrika Kårehed.

Få vi pratade med tänkte rösta

I Sveriges grundlag står det att all offentlig makt utgår från folket, och att folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning och på allmän och lika rösträtt. Men bland de vi pratade med på en galleria i Växjö, var det inte så många som tänkte utnyttja sin rösträtt i EU-valet.

– Jag tror inte att jag kommer att rösta. Jag bryr mig inte så mycket om politik, säger Isabella Khoshava.

Kanske kommer Tilda Evysdotter att tänka om.

– Jag vet inte och jag tror inte det. Jag har inte riktigt tänkt på det så mycket, men det kanske man ska göra, säger Tilda Evysdotter.

Så röstade Småland i de senaste EU-valen

Jönköpings län:

2004 röstade 36,6%   2009 röstade 45,1%

Kronobergs län:

2004 röstade 34,4%   2009 röstade 42,6%

Kalmar län:

2004 röstade 33,5%   2009 röstade 43,2%

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014 – Småland

Mer i ämnet