Få med funktionsnedsättning röstar

Uppdaterad
Publicerad

Personer med intellektuell funktionsnedsättning är en grupp där väldigt få röstar. Nu görs en satsning på en studiecirkel i åtta av landets kommuner för att öka förståelsen om politiken.

Det är tisdag förmiddag och cirkelledaren Linda Björk samlar deltagarna kring bordet i studiecirkeln ”Mitt val” som arrangeras av Studieförbundet Vuxenskolan.

Sedan år 1989 har gruppen med intellektuell funktionsnedsättning haft möjligheten att rösta. Men vid de senaste riksdagsvalen är det är bara var femte som lägger sin röst. Anledningen tros vara rädslan för att göra fel eller hur man ska orientera sig i vallokalen.

– Många som har funktionsnedsättning kan tycka det är känsligt att ställa frågor om politik och hur man går till väga för att rösta, säger Gabriel Göransson, cirkeldeltagare.

Utvärderas i höst

Vid sju olika tillfällen kommer man att träffas för att lära sig om allt från EU-politik till valet inför kommunfullmäktige. Efter höstens val görs en utvärdering om valdeltagandet har ökat.

– Det här är första gången som en större satsning genomförs i Sverige med framtaget studiematriel. Vi hoppas så klart att det kommer ge effekt och att fler med intellektuell funktionsnedsättning kommer att rösta, säger Ola Sennehed, Studieförbundet Vuxenskolan i Kronoberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.