Therese Birath till vänster undersöker en färgförpackning tillsammans med projektledaren Gudrun Bremle. Foto: Johannes Tolf

Farliga ämnen på förskolorna – undersöker omfattningen

Publicerad

Miljökontoret i Jönköping genomför just nu en undersökning där de bland annat besöker kommunens förskolor för att se vilka kemikalier som finns där.

Hittills har cirka 15 av de närmare 100 kommunala förskolorna i Jönköpings kommun undersökts av miljökontoret.

– Vi tittar bland annat på plastmattor, leksaker och möbler, säger läraren och kemisten Therese Birath som jobbar deltid med miljökontorets projekt.

– De leksaker som är olämpliga är klibbiga plastleksaker. De klassiska hopphästarna är sådan. Sedan har vi även mjuka leksaksdjur som innehåller flamskyddsmedel, och även elektronik som inte är tänkt att användas för lek, säger Therese Birath.

Hormonstörningar

Hon berättar att vissa kemikalier i leksakerna kan bidra till allergier, hormonstörningar som kan leda till infertilitet, diabetes, fetma och cancer.

– Dockor är en leksak som kan vara lite svår med tanke på innehållet i plasten. Därför bör de vara så nya som möjligt eftersom reglerna skärpts, säger Therese Birath.

Projektet Giftfri förskola har som mål att lyfta frågan om vilka kemikalier barnen utsätts för. När projektet är avslutat om ett år väntas en handlingsplan vara framtagen med riktlinjer och stödmaterial.

– På många förskolor har de inte hängt med riktigt när de har köpt in nya grejer, då har de inte slängt det gamla. De samlar på sig väldigt många gamla leksaker och även gammal färg som inte uppfyller standarden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.