Färre feminister i Småland

Uppdaterad
Publicerad

Nästan varannan svensk väljare säger sig vara feminist. Men inte i Småland. Det visar en undersökning som Ekot låtit genomföra inför valet.

Feministernas framgång i EU-valet och flera politiska partiers kamp för jämställdhet har gjort dessa frågor till hett valstoff. För svenska folket tycker det är viktigt. Enligt en undersökning som Sveriges radios ekoredaktion låtit Sifo göra, så anser sig 47 procent av svenskarna vara feminister. Sedan förra valet är det en ökning med fjorton procentenheter.

En tredjedel

Men medan andelen som kallar sig feminister har ökat kraftigt i övriga landet ser fortfarande bara en tredjedel av de tillfrågade smålänningarna sig som feminister. Och den enkätrunda Smålandsnytt genomförde i Jönköping i eftermiddags gav stöd år det resultatet.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.