Peter och Anita överväger att flytta. Foto: SVT

Fastighetsägare oroliga för strålning

Uppdaterad
Publicerad

Boende i närheten av där de tre förslagen om vart kraftledningen föreslås att dras från Svenska kraftnät, är oroliga för strålning och elektromagnetiska fält som kan skada deras hälsa.

Peter och Anita Bryngelsson känner sig inte trygga.

– Vi har en kraftledning på den sidan också så vi skulle hamna mitt i ett strålfält. Och att bjuda in våra framtida barnbarn till ett jättestort kraftfält är inte hur kul som helst.

Men Svenska kraftnät och Strålsäkerhetsmyndigheten menar att det inte finns några hälsorisker med att bo på 150 meters avstånd från kraftledningen.

– Det finns ingen vetenskaplig grund för att säga att det är farligt att bo nära en sådan ledning, säger Torsten Augustsson på Strålsäkertsmyndigheten.

Den 5 september gick remisstiden för att skicka in sina åsikter till Svenska kraftnät ut. Därefter ska ett nytt samråd göras innan det slutgiltiga förslaget kommer. Men Anita och Peter vill inte bo kvar om ledningen dras på deras mark.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.