Foto: SVT Design

Fel sverigedemokrat hängdes ut

Uppdaterad
Publicerad

Lennart Johansson (SD) från Vislanda pekades felaktigt ut som ansvarig för rasistiska kommentarer på Facebook.

Nättidskriften Expo idag har granskat sverigedemokraters aktiviteter på sociala medier och hängt ut personer som skrivit rasistiska inlägg. I onsdags publicerades en artikel i tidskriften där Lennart Johansson (SD) från Vislanda påstods ha skrivit: ”Släng lite sten på negrerna. sen är det fritt fram för övrig brottslighet i länet :)”. Detta i en kommentar på Facebook.

Men när Smålandsposten tittade närmare på fallet, upptäckte de att det var fel Lennart Johansson som hängts ut. Istället tillhörde den aktuella Facebookprofilen en annan Lennart Johansson, som inte är bosatt i Kronoberg.

Expo idag medger misstaget

– Vi har felaktigt pekat ut en person för att ha skrivit rasistiska saker på Facebook, medger Expo idags ansvarige utgivare Daniel Poohl för Smålandsposten.

Daniel Poohl säger också till tidningen att granskningen har följt mycket strikta riktlinjer, men att något har brustit i detta fall.

– Jag som ansvarig utgivare har brustit. Jag har utgått från att riktlinjerna har följts. Men det har de inte gjort. Vi har blandat ihop den här personen med en annan.

Avböjde att kommentera

Expo idag kontaktade Lennart Johansson innan publiceringen, men det faktum han avböjde att kommentera gjorde att tidskriften utgick från att de fått tag på rätt person. Enligt Smålandsposten tar den felaktigt utpekade Lennart Johansson det hela med ro.

– Visserligen är jag med i SD men det är ju fel person de refererat till. Och jag har fått en ursäkt av Expo, säger han till tidningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.