Fixade matcher långt ner i serierna

Uppdaterad
Publicerad

Antal hörnor, antal röda kort, utvisningar eller varför inte målskillnader eller nästa mål.

Det går att spela om det mesta under en fotbollsmatch. Men uppfiningsrikedomen innebär också att försöken att påverka resultaten blir allt vanligare, hävdar författaren till boken The Insiders Guide to Match-Fixing in Football.

The Insiderns Guide to Match-Fixing in Football är en fullkomlig bibel över metoder att fixa och manipilera fotbollsmatcher.

Enligt den engelske författaren Declan Hill förekommer uppgjorda och manipulerade fotbollsmatcher över hela världen. Bara under utgivningsåret 2013 utredde poliser i över 60 länder hundratals uppgjorda fotbollsmatcher och tusentals spelare, tränare och  domare  frihetsberövades för misstänkt inblandning.

Läggmatcher

I boken förklarar han såväl olika metoder som varför spelare går med på att spela läggmatcher och olika typer av hot som spelare, domare och funktionärer utsätts för.

Den svenske mutåklagaren Johan Lindmark vid Riksenheten mot mutor har Hills  bok på sitt skrivbord men har ännu inte hunnit läsa den.

Svårt att bevisa

– Vi har starka misstankar om att uppgjorda, manipulerade matcher förekommer inom flera olika sporter och även långt ner i divisionerna men brotten är ofta mycket svåra att bevisa.

Genom att till exempel förmå spelare att spela dåligt och missa målchanser och sedan satsa pengar med fingerade namn på flera olika utländska spelsajter kan gamblers med rymligt samvete tjäna stora summor trots att de kanske har betalat de fuskande spelarna en hel del.

Enligt uppgift erbjöds spelare i IFK Värnamo sensommaren 2013 ”riktigt bra betalt” om de schabblade bort matchen mot GAIS. De exakta summorna har dock aldrig nämnts.

Men de riktigt stora pengarna, flera gånger insatserna tjänar de spelare som satsar stort.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läggmatcher

Mer i ämnet