Fixar julen för de som har det svårt

Publicerad

Just nu pågår en insamling av juklappar till utsatta barn både i Växjö och Jönköping. Det är bland annat kvinnojuren Blenda i Växjö som ska dela ut klapparna till dem som söker hjälp hos dem.

– Det handlar om kvinnor som har blivit utsatta för våld och kommit till oss, säger Maria Andersson, verksamhetsledare. De kan ha det tufft ekonomiskt i och med att de flyttar och får starta om på nytt. Många upplever en press inför julen, och har man inte råd med julklappar uppbådar det ännu mer jobbiga känslor.

Hittills har Växjöborna skänkt bort flera hundra klappar till insamlingen som är ett samarbete mellan en hotellkedja och flera andra företag. Förra året kom det in över tusen paket i Jönköping, och i år har projektet utökats till både Norrköping, Malmö och Växjö.

– Det är roligt att man kan skänka lite glädje till de som har det svårare, säger Angela Lacko och lämnar in en kasse med paket. Jag har köpt några filmer, dockor och ritblock.

Många vill skänka

Förutom Kvinnojouren Blenda ska även Martin Rosén på Diakonicentrum Växjö få dela ut paketen, och han är glad över att så många vill skänka.

– Det verkar finnas ett behov och intresse av att få dela med sig och göra så att andra också får en jul med julklappar och allt som hör till.

Insamligen pågår till den 21 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.