Fler orosanmälningar om barn som far illa trillar in till kommunernas socialtjänster Foto: TT

Fler misstankar om att barn skadas

Publicerad

Antalet orosanmälningar om barn som far illa ökar i nästan alla Smålands kommuner och på Öland. Det visar en kartläggning som Smålandsnytt har gjort.

Orosanmälningarna har stigit med 28 procent sedan 2013. Mest märkbar är ökningen i Kronobergs län.

På flera kommuner tror man att anledningen kan vara uppmärksamheten kring fallet Yara.

– Ofta när sådana fall får spridning i medier kan vi se en sån här ökning. Det får människor att öppna ögonen. Men i vårt fall tror jag även att ökningen beror på att vi har varit ute på skolor och utbildat om när och hur man bör göra en orosanmälan, säger Per Sandberg, förvaltningschef på arbete och välfärd i Växjö.

Misshandel och sexuella övergrepp

Vem som helst kan göra en orosanmälan men oftast är det polis och skolpersonal som larmar kommunernas socialtjänster när de misstänker att ett barn far illa. Ofta rör misstankarna bristande omsorg, misshandel, sexuella övergrepp, missbruk eller social ohälsa.

Annika Åberg, förvaltningschef på Vaggeryds kommun, vittnar om att både ökningen och anmälningarnas innehåll tyder på att många barn i området har det kämpigt.

– Det syns inte vanligtvis på dem men det är faktiskt rätt många barn i vårt samhälle som inte har det bra, säger hon.

33 procents ökning

I Kronobergs län är ökningen störst. Där har anmälningarna ökat med 33 procent. I Jönköpings län ligger siffran på 28 procent och i Kalmar län på 25 procent.

En minskning kan endast hittas i Oskarshamn och Nybro kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.